Dovolená od AVECO

Egypt - Sinaj, Sharm El Sheikh, hotel Reef Oasis

18. až 29. června 2009

Egyptský Sharm El Sheikh se nachází na nejjižnějším cípu Sinajského poloostrova. Jeho břehy omývá Rudé moře. Je nejlepším místem pro potápění, protože blízko břehu se nachází mnoho korálových útesů s velkým množstvím nejrůznějších pestrobarevných ryb. Krmit ryby, dotýkat se korálů, lámat je a nebo sbírat lastury je velmi přísně zakázáno. Tak jsme si z těchto suvenýrů nepřivezli vůbec nic. Vzhledem k obrovskému počtu návštěvníků je to pochopitelné.

Sám Sinajský poloostrov je poměrně nehostinný, téměř po celé ploše se rozprostírají neprostupné kamenité kopce a hory. Teplota po dobu naší dovolené byla někde blízko 40ºC. A tak jsme ocenili i to, že u každého baru bylo k dispozici studené pití (včetně vody), kterého jsme denně vypili litry. Studený juice nebo čaj byl dobrou kompenzací slané chuti moře.

Dovolenou zařizovala cestovní kancelář Firo Tour, na místě nám nejprve pomáhala slovenská delegátka a později místní delegát. Jejich pomoc jsme ocenili zejména při návštěvě lékaře s léčením "faraonovy pomsty".


hotel

Hotel Reef Oasis

Bydleli jsme v Sharmu, v hotelu Reef Oasis. Hotel Reef Oasis je rozsáhlým komplexem s ubytovací kapacitou přes 500 pokojů. Uprostřed komplexu byla recepce a u ní bar a hlavní restaurace. Součástí komplexu bylo několik dalších restaurací a více jak 5 sladkovodních bazénů. K moři jsme to měli asi tak 300 m. Bylo zde na dovolené hodně Italů a Rusů.

33 fotek z hotelového komplexu


kahira

Výlet do Káhiry

Vyjeli jsme z hotelu těsně po půlnoci. Brzy ráno jsme projeli silničním tunelem pod Suezským průplavem ze Sinaje na africký kontinent a do Káhiry jsme dojeli po 8. hodině ranní. Nejprve jsme navštívili Egyptské muzeum. Tam se ale nesmělo fotografovat. Po prohlídce muzea jsme se jeli podívat na pyramidy. Podívali jsme se i do vnitřku pyramid. Pozdě odpoledne jsme pak vyrazili zpět do Sharmu, do hotelu jsme přijeli těsně před půlnocí.

115 fotek z výletu do Káhiry


petra

Výlet do Jordánské Petry

Vyjeli jsme z hotelu brzo ráno asi ve 3 hod. Jeli jsme po východním okraji Sinajského poloostrova do Taby. Tam jsme dojeli asi v 8 hod ráno. Prošli jsme Jordánskou hraniční kontrolou, nalodili se a přepluli jsme na druhý břeh do městečka Aqaba v Arábii. Aqaba je jediným Jordánským přístavem. Dále jsme pak pokračovali autobusem nehostinnou krajinou asi 130 km do skalního města Petry. Na zpáteční cestě jsme se ještě na chvíli zastavili v Aqabě. Do hotelu jsme se vrátili těsně před půlnocí.

147 fotek z výletu do Petry


more

Moře, pobřeží a pláž

Moře bylo tím nejlepším co v Sharmu je. Průzračná voda s množstvím pestrobarevných ryb mezi korály bylo něco nádherného. Chodili jsme se potápět po plovoucím molu do místa, kde byla pod vodou písečná "laguna" mezi korály. Škoda jen, že jsme neměli nějakou kameru pro záběry pod vodou. Pozorovat rybky jak okusují korály a jaké při tom vydávají zvuky byl zážitek. Písková laguna tam mohla být hlouboká 10 až 15 metrů ale okolní korály byly velmi těsně pod hladinou. Probíhala tam i výuka potápěčů.

22 fotek z pobřeží a pláže


vecer

Večer

Večery jsme trávili buď na výletech a nebo návštěvou nějakého tržiště. Návštěva tržiště byla vždy atrakcí, protože zde bylo spousta prodávajících, kteří nás chytali za ruce a zvali a tahali do jejich obchodu či kavárny. Nebylo jednoduché se jim ubránit. V hotelu jsme našli návod "jak smlouvat". Prakticky to ale byla procedura hodně dlouhá a končila naším úplným vyčerpáním. Koupit bylo možné jenom suvenýry a léky. Navštívili jsme postupně tržiště v blízkém městečku Naama Bay, dále v Sharmu Old Market a nakonec blízký Leila Wa Leila. Jezdili jsme taxíkem a bylo dost důležité vědět, kolik cesta stojí.

48 fotek z tržišť

Další fotoalba na www.eremias.cz